18 września 2020

Owocowa potęga

Co czwarte jabłko produkowane w Europie zbierane jest w Polsce – wynika z szacunków polskich producentów owoców. Jednak nasz kraj jest potęgą nie tylko w uprawie jabłek. Praktycznie każdy region może pochwalić się swoim wyjątkowym, owocowym towarem eksportowym. O jakich owocach mowa?

Owoce są niewątpliwie wizytówką Polski. W wielu jej regionach najpowszechniejszymi owocami, jakie spotkamy w sadach, są oczywiście jabłka. Niemal każda część kraju może pochwalić się ich własną odmianą, jednak najwięcej jabłkowych sadów znajdziemy na Mazowszu. Sadownictwo zakorzenione jest głęboko w historii i tradycjach rolnych tego regionu. Tamtejsze (w szczególności grójeckie) jabłka wysyłane są nie tylko do krajów europejskich, ale także do najdalszych państw Azji, na Bliski Wschód czy do Afryki. W mazowieckich sadach znajdziemy jednak nie tylko jabłka. Rośnie tu także mnóstwo gruszek, śliwek czy wiśni, których Polska eksportuje najwięcej w Europie.

Kaszubskie truskawki

Pochwalić się także możemy pysznymi i soczystymi owocami jagodowymi. Na północy kraju (głównie w województwie kujawsko – pomorskim, na Kaszubach) hodowane są szczególne odmiany truskawek, będące kaszubskim produktem tradycyjnym. Znane są o wiele bardziej pod regionalną nazwą  kaszëbskô malëna i charakteryzują się bardzo dużą soczystością, naturalnym, nasyconym kolorem oraz słodkim smakiem, podobnie jak tradycyjna konfitura, którą robi się z nich na Kaszubach.

Lubelskie maliny

Podobne uprawy napotkamy też na Lubelszczyźnie, która z kolei produkuje najwięcej malin, porzeczek, agrestu i borówek. Te ostatnie eksportowane są nawet do krajów Dalekiego Wschodu. Warto spróbować też lokalnych jabłek. Tradycją lubelską są pyszne, słodkie soki malinowe i porzeczkowe, które zwykle dodaje się do gorącej herbaty jesienią i zimą czy wody z lodem w upalne dni. Warto też wiedzieć, że podobne owoce miękkie nie tylko dają orzeźwienie latem, ale także wzbogacają nasz organizm w wodę, żelazo, potas i fosfor czy witaminy B i C.

Małopolskie śliwki

Niepowtarzalne odmiany wiśni, moreli i jabłek znajdziemy na ziemi świętokrzyskiej. Z pewnością warto ich tam spróbować, a w szczególności tych pierwszych, jeśli jesteśmy sympatykami joggingu. Sok z wiśni, w porównaniu z innymi owocami, najlepiej wspomaga sprawność organizmu przy długodystansowym bieganiu. Z kolei w czasie podróży po Małopolsce warto spróbować śliwek, których nie musimy odmawiać sobie nawet przy diecie. Śliwki są bowiem bardzo niskokaloryczne. Co więcej, podobno naturalne ekstrakty ze śliwek są zabójcze dla komórek niektórych nowotworów. Jeszcze w XIX wieku przekrojona śliwka z odrobiną pieprzu była lekarstwem na ból zęba.

Regionalne przetwory owocowe

Dzięki prężnie rozwijającemu się sadownictwu w wielu regionach Polski możemy zaopatrzyć się w tradycyjne przetwory owocowe. Nierzadko wyróżnione są one certyfikatami oznaczenia geograficznego czy tradycyjnej specjalności. Mogą to być powidła strzeleckie, lubelska konfitura poziomkowa, dmosiński dżem malinowy, konfitura żurawinowa z Osse czy mazowiecka marmolada z antonówek.

Regionalne przetwory z owoców znajdziemy także na wielu sklepowych półkach. Dzięki aplikacji Pola, którą można pobrać na swój smartfon, z łatwością sprawdzimy, gdzie powstał słoik naszej ulubionej konfitury czy dżemu.

Zobacz też: Zabierz Polę na zakupy

owoce to potęga

Może Cię zainteresować także:

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...

5 grudnia 2023

Recepta na zimowy czas – kiełki i młode listki

Grudzień, styczeń i luty to dość trudne miesiące w sezonowym kalendarzu żywieniowym. W naszym klimacie dostępne są...