12 maja 2021

Nowalijki – trochę wiosny na talerzu

Nowalijki to inaczej młode warzywa. Kojarzą się z wiosną i świeżym, zdrowym dodatkiem do dań. Kuszą intensywnymi kolorami i świeżym zapachem. Dawniej pojawiały się w kwietniu w każdym domu w tzw. inspektach tj. „pod szybą”. Zastosowanie nowalijek w kuchni jest bardzo różnorodne. Są pyszne, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych.

Nowalijki pojawiające się w sklepach na przednówku nie zawsze są zdrowe. Pochodzą zwykle z upraw przemysłowych, gdzie stosuje się sztuczne nawozy oraz opryski . Do nawożenia wykorzystuje się głównie nawozy azotowe, które mogą kumulować się w warzywach i przenikać do naszego organizmu. Dlatego też najwcześniejsze warzywa lepiej wyhodować sobie samemu lub odwiedzać małe ryneczki. Rolnicy sprzedają tam niekoniecznie najpiękniejsze, ale zdrowe, „nie sypane” warzywa spod folii. Najwięcej możliwości daje uprawa we własnym ogrodzie w tunelach foliowych lub poliwęglanowych, którą możemy rozpocząć już w marcu. Wybierajmy warzywa o niewielkich temperaturowych wymaganiach, np. rzodkiewka, szczypiorek, sałata masłowa, rukola i szpinak. Są bogate w witaminy i mikroelementy, szybko rosną i potrzebują jedynie ziemi, wody i światła. Prościej się nie da.

Ziemię najlepiej przemieszać z własnym kompostem, z własnych bioodpadów. Przydomowy kompostownik wymaga jedynie niewielkiej skrzyni w ogrodzie, do której codziennie wrzucamy resztki organiczne. Na takim kompoście wyrosną wspaniałe nowalijki w ogródku lub na parapecie. To przy okazji świetne hobby.

Pomysły na nowalijki

Najlepszym sposobem na przywołanie wiosny na talerzu jest przygotowanie kolorowej sałatki. Polecamy połączenie świeżej i soczystej zieleniny z niezwykle chrupiącymi rzodkiewkami, ogórkiem oraz szczypiorkiem. To wszystko udekorowane jajkami przepiórczymi, z sosem jogurtowym lub vinegret.

A może koktajl z nowalijek, który genialnie oczyszcza organizm z toksyn, usprawniając pracę żołądka i wspierając przemianę materii? Odtruwa organizm i reguluje ciśnienie krwi.

Wystarczy tylko zmiksować blenderem rzodkiewkę w całości z listkami, sałatę, młodą cebulkę, sok z cytryny, sól, pieprz, dodać kefir i gotowe.
Smacznego!

fot. Anna Sierkowska – Szuper

Może Cię zainteresować także:

11 sierpnia 2022

Trochę wody dla ochłody, czyli gdzie spędzać lato w województwie śląskim

Temperatury przekraczające 30 stopni w lipcu i sierpniu to nic nowego na naszej szerokości geograficznej. W takie dni...

9 sierpnia 2022

Smołdzino – raj dla miłośników rowerowych wędrówek

Wymarzonym miejscem dla miłośników turystyki rowerowej jest gmina Smołdzino w województwie pomorskim. Turaj rower...

19 lipca 2022

Zioła – bogactwo polskich pól, lasów i ogrodów

Lebiodka pospolita, czyli znane na całym świecie oregano, to zioło wieloletnie, które rośnie wszędzie. Posadźmy je w...

12 lipca 2022

Nieodkryte zakątki powiatu gryfińskiego – taras widokowy w Widuchowej

Widuchowa to przygraniczna nadodrzańska wieś położona w bliskim sąsiedztwie Parku Narodowego Dolina Dolnej Odry....

7 lipca 2022

Światowy Dzień Czekolady. O polskiej czekoladzie słów kilka

7 lipca przypada niezwykle słodkie święto – Światowy Dzień Czekolady, zwany również Międzynarodowym Dniem...

1 lipca 2022

1 lipca – Światowy Dzień Owoców

Święto owoców to idealna okazja, aby przypomnieć rolę owoców w naszej codziennej diecie. Produkty te znajdują się u...