12 maja 2021
Nowalijki – trochę wiosny na talerzu
Nowalijki to inaczej młode warzywa. Kojarzą się z wiosną i świeżym, zdrowym dodatkiem do dań. Kuszą intensywnymi kolorami i świeżym zapachem. Dawniej pojawiały się w kwietniu w każdym domu w tzw. inspektach tj. „pod szybą”. Zastosowanie nowalijek w kuchni jest bardzo różnorodne. Są pyszne, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych.
Nowalijki pojawiające się w sklepach na przednówku nie zawsze są zdrowe. Pochodzą zwykle z upraw przemysłowych, gdzie stosuje się sztuczne nawozy oraz opryski . Do nawożenia wykorzystuje się głównie nawozy azotowe, które mogą kumulować się w warzywach i przenikać do naszego organizmu. Dlatego też najwcześniejsze warzywa lepiej wyhodować sobie samemu lub odwiedzać małe ryneczki. Rolnicy sprzedają tam niekoniecznie najpiękniejsze, ale zdrowe, „nie sypane” warzywa spod folii. Najwięcej możliwości daje uprawa we własnym ogrodzie w tunelach foliowych lub poliwęglanowych, którą możemy rozpocząć już w marcu. Wybierajmy warzywa o niewielkich temperaturowych wymaganiach, np. rzodkiewka, szczypiorek, sałata masłowa, rukola i szpinak. Są bogate w witaminy i mikroelementy, szybko rosną i potrzebują jedynie ziemi, wody i światła. Prościej się nie da.
Ziemię najlepiej przemieszać z własnym kompostem, z własnych bioodpadów. Przydomowy kompostownik wymaga jedynie niewielkiej skrzyni w ogrodzie, do której codziennie wrzucamy resztki organiczne. Na takim kompoście wyrosną wspaniałe nowalijki w ogródku lub na parapecie. To przy okazji świetne hobby.
Pomysły na nowalijki
Najlepszym sposobem na przywołanie wiosny na talerzu jest przygotowanie kolorowej sałatki. Polecamy połączenie świeżej i soczystej zieleniny z niezwykle chrupiącymi rzodkiewkami, ogórkiem oraz szczypiorkiem. To wszystko udekorowane jajkami przepiórczymi, z sosem jogurtowym lub vinegret.
A może koktajl z nowalijek, który genialnie oczyszcza organizm z toksyn, usprawniając pracę żołądka i wspierając przemianę materii? Odtruwa organizm i reguluje ciśnienie krwi.
Wystarczy tylko zmiksować blenderem rzodkiewkę w całości z listkami, sałatę, młodą cebulkę, sok z cytryny, sól, pieprz, dodać kefir i gotowe.
Smacznego!