12 maja 2021

Nowalijki – trochę wiosny na talerzu

Nowalijki to inaczej młode warzywa. Kojarzą się z wiosną i świeżym, zdrowym dodatkiem do dań. Kuszą intensywnymi kolorami i świeżym zapachem. Dawniej pojawiały się w kwietniu w każdym domu w tzw. inspektach tj. „pod szybą”. Zastosowanie nowalijek w kuchni jest bardzo różnorodne. Są pyszne, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych.

Nowalijki pojawiające się w sklepach na przednówku nie zawsze są zdrowe. Pochodzą zwykle z upraw przemysłowych, gdzie stosuje się sztuczne nawozy oraz opryski . Do nawożenia wykorzystuje się głównie nawozy azotowe, które mogą kumulować się w warzywach i przenikać do naszego organizmu. Dlatego też najwcześniejsze warzywa lepiej wyhodować sobie samemu lub odwiedzać małe ryneczki. Rolnicy sprzedają tam niekoniecznie najpiękniejsze, ale zdrowe, „nie sypane” warzywa spod folii. Najwięcej możliwości daje uprawa we własnym ogrodzie w tunelach foliowych lub poliwęglanowych, którą możemy rozpocząć już w marcu. Wybierajmy warzywa o niewielkich temperaturowych wymaganiach, np. rzodkiewka, szczypiorek, sałata masłowa, rukola i szpinak. Są bogate w witaminy i mikroelementy, szybko rosną i potrzebują jedynie ziemi, wody i światła. Prościej się nie da.

Ziemię najlepiej przemieszać z własnym kompostem, z własnych bioodpadów. Przydomowy kompostownik wymaga jedynie niewielkiej skrzyni w ogrodzie, do której codziennie wrzucamy resztki organiczne. Na takim kompoście wyrosną wspaniałe nowalijki w ogródku lub na parapecie. To przy okazji świetne hobby.

Pomysły na nowalijki

Najlepszym sposobem na przywołanie wiosny na talerzu jest przygotowanie kolorowej sałatki. Polecamy połączenie świeżej i soczystej zieleniny z niezwykle chrupiącymi rzodkiewkami, ogórkiem oraz szczypiorkiem. To wszystko udekorowane jajkami przepiórczymi, z sosem jogurtowym lub vinegret.

A może koktajl z nowalijek, który genialnie oczyszcza organizm z toksyn, usprawniając pracę żołądka i wspierając przemianę materii? Odtruwa organizm i reguluje ciśnienie krwi.

Wystarczy tylko zmiksować blenderem rzodkiewkę w całości z listkami, sałatę, młodą cebulkę, sok z cytryny, sól, pieprz, dodać kefir i gotowe.
Smacznego!

fot. Anna Sierkowska – Szuper

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...