12 maja 2021

Nowalijki – trochę wiosny na talerzu

Nowalijki to inaczej młode warzywa. Kojarzą się z wiosną i świeżym, zdrowym dodatkiem do dań. Kuszą intensywnymi kolorami i świeżym zapachem. Dawniej pojawiały się w kwietniu w każdym domu w tzw. inspektach tj. „pod szybą”. Zastosowanie nowalijek w kuchni jest bardzo różnorodne. Są pyszne, zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych.

Nowalijki pojawiające się w sklepach na przednówku nie zawsze są zdrowe. Pochodzą zwykle z upraw przemysłowych, gdzie stosuje się sztuczne nawozy oraz opryski . Do nawożenia wykorzystuje się głównie nawozy azotowe, które mogą kumulować się w warzywach i przenikać do naszego organizmu. Dlatego też najwcześniejsze warzywa lepiej wyhodować sobie samemu lub odwiedzać małe ryneczki. Rolnicy sprzedają tam niekoniecznie najpiękniejsze, ale zdrowe, „nie sypane” warzywa spod folii. Najwięcej możliwości daje uprawa we własnym ogrodzie w tunelach foliowych lub poliwęglanowych, którą możemy rozpocząć już w marcu. Wybierajmy warzywa o niewielkich temperaturowych wymaganiach, np. rzodkiewka, szczypiorek, sałata masłowa, rukola i szpinak. Są bogate w witaminy i mikroelementy, szybko rosną i potrzebują jedynie ziemi, wody i światła. Prościej się nie da.

Ziemię najlepiej przemieszać z własnym kompostem, z własnych bioodpadów. Przydomowy kompostownik wymaga jedynie niewielkiej skrzyni w ogrodzie, do której codziennie wrzucamy resztki organiczne. Na takim kompoście wyrosną wspaniałe nowalijki w ogródku lub na parapecie. To przy okazji świetne hobby.

Pomysły na nowalijki

Najlepszym sposobem na przywołanie wiosny na talerzu jest przygotowanie kolorowej sałatki. Polecamy połączenie świeżej i soczystej zieleniny z niezwykle chrupiącymi rzodkiewkami, ogórkiem oraz szczypiorkiem. To wszystko udekorowane jajkami przepiórczymi, z sosem jogurtowym lub vinegret.

A może koktajl z nowalijek, który genialnie oczyszcza organizm z toksyn, usprawniając pracę żołądka i wspierając przemianę materii? Odtruwa organizm i reguluje ciśnienie krwi.

Wystarczy tylko zmiksować blenderem rzodkiewkę w całości z listkami, sałatę, młodą cebulkę, sok z cytryny, sól, pieprz, dodać kefir i gotowe.
Smacznego!

fot. Anna Sierkowska – Szuper

Może Cię zainteresować także:

20 stycznia 2022

Piernik staropolski na karnawał

Piernik to ciasto, które oprócz makowca kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest też świetnym pomysłem na...

18 stycznia 2022

Makrama – sztuka rękodzieła

Jeśli jeszcze nie słyszeliście o pojęciu makramy, które brzmi dosyć enigmatycznie to postaramy się Wam wszystko...

13 stycznia 2022

Jakuszyce polską stolicą narciarstwa biegowego

Jakuszyce to dla wielu z nas jedynie odległy punkt na południowo-zachodniej granicy naszego kraju. Jednak dla...

12 stycznia 2022

Polska gęś eksportowa

Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Nie przez przypadek Mikołaj Rej właśnie tego...

5 stycznia 2022

Odpowiedzialni po świętach

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen miłości, spokoju, czasu dla bliskich, ale także prezentów....

22 grudnia 2021

Boże Narodzenie na polskiej wsi

Boże Narodzenie przed laty na terenach wiejskich nazywano Godami, Godnymi Świętami, Świętymi Wieczorami a także...