17 czerwca 2020

Na głód najlepszy lubelski cebularz

Jeden z najbardziej popularnych produktów na Lubelszczyźnie  – cebularz… czyli co?

Jest to okrągły placek o średnicy od 5 do 25 cm, z dwukrotnie większym dodatkiem cukru i masła niż zwykłe ciasto pszenne. Na jego powierzchni znajduje się farsz z pokrojonej w kostkę cebuli z makiem. Brzeg cebularza posiada zarumienioną krawędź grubą na od pół do półtora centymetra.

Jest kilka receptur na przygotowanie tego regionalnego przysmaku. W jednych używana jest woda, w innych mleko, do ciasta można dodać jajka lub nie. Jest jednak jeden element, który łączy wszystkie cebularze: użycie odpowiedniej, słodkiej odmiany cebuli.

Pierwsze wzmianki na temat cebularza, a także przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura, sięgają XIX stulecia. To nieskomplikowany i smaczny, poza tym tani wypiek. Był sprzedawany z wiklinowych koszy przez ulicznych sprzedawców i nazywano go w zależności od rozmiaru: pletzel (większy) lub pletzlach (mniejszy). Cebularzem zaczęto go nazywać po II wojnie światowej i wtedy znany był już w całej środkowo-wschodniej Polsce.

Dziś cebularz lubelski to nazwa chroniona. Wypiekany jest również poza Lubelszczyzną pod innymi nazwami, ale tylko tutaj ma wyjątkowy smak. Cebularz lubelski  został uznany za produkt regionalny i posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne CHOG.

Placek z cebulą jest na Lubelszczyźnie tak popularny, że doczekał się nawet własnego muzeum. Znajduje się ono w Lublinie przy ul. Szewskiej 4. Można tu poznać oryginalny przepis i jego legendę. W czasie wizyty jest okazja do wcielenia się w piekarza i stworzenia swojego autorskiego cebularza.

Cebularz

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...