1 lipca 2020

Mleczne, orzechowe…

Z całą pewnością próbowaliście ich niejednokrotnie, nawet jeśli nie jesteście miłośnikami słodyczy. Krówki i michałki to smaki z dzieciństwa wielu z nas, a nie zapominajmy, że to całkowicie polskie przysmaki.

Historia krówek sięga XVIII wieku, gdy były jeszcze bardzo wyszukanym i luksusowym przysmakiem. Ich wygląd i konsystencja były wtedy nieco inne. Krówki, jakie znamy dziś, zaczęto produkować na początku XX wieku, początkowo w Poznaniu, później w Milanówku. Ich nazwa pochodzi od wizerunku krowy, którą malowano na papierkach – słodkie cukierki nazywano więc „krówkami cukierkami” i tak też zostało. Zyskały na popularności w czasach PRL-u i od tamtej pory są słodyczami, którymi rozkoszują się konsumenci na całym świecie.

Światowe krówki

Choć przepis na nie jest bardzo prosty, smakują wyjątkowo. Krówki od początku do końca, włącznie z pakowaniem, produkuje się ręcznie, dzięki czemu odznaczają się nienaganną jakością. Są uznawane za przysmak w różnych częściach świata – od Europy przez Amerykę po Azję. W Turcji i Rosji poza krówkami zamawianymi do sklepów ze słodyczami sprzedaje się także partie dla przedsiębiorstw i banków. Używane są jako upominki dla klientów.

Co więcej, bywają tak smaczne, że nie tylko ludzie nie mogą się im oprzeć. Podobno pewnego razu zakład cukierniczy w Milanówku wysłał do Kanady dwanaście ton krówek. Niedługo potem zamówiono je raz jeszcze. Pierwszą partię cukierków pozostawiono w leśnym hangarze. Tydzień później dystrybutorzy zastali roztrzaskaną tylną ścianę, w środku zaś dwa niedźwiedzie, które zajadały się krówkami. Z pewnością były bardzo, bardzo słodkie!

Michałki

Przy okazji tradycyjnych, polskich cukierków nie sposób zapomnieć o michałkach. Istnieje kilka teorii na temat historii ich nazwy. Jedna mówi, iż nowo wymyślonemu cukierkowi nadano taką nazwę, ponieważ jednemu z pracowników dopiero co urodził się syn Michał. Inna, że w jednym z zakładów pracowała technolożka, którą codziennie odwiedzał niezwykle uroczy, uprzejmy chłopak o takim imieniu.

Nikt nie wie, jak zrodziły się te historie ani ile w nich prawdy. Nazwa jednak przyjęła się na dobre i od lat 60. są jednym z ulubionych słodyczy Polaków. Początkowo produkowano je w dwóch zakładach – w Świebodzicach i Siemianowicach. Później toczyły spór o nazwę, jaka stała się marką samą w sobie. Obecnie są po prostu czekoladowymi pralinkami z orzechami, choć możemy je znaleźć w różnych wersjach smakowych.

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...