18 czerwca 2020

Miód z Roztocza… fasolowy!

Smakoszy miodu nie trzeba przekonywać o jego zaletach: słodki, bogaty w substancje odżywcze, naturalnie zdrowy. Okazuje się jednak, że miód może być też … mało słodki, lekko kwaskowaty i intensywnie pachnieć kwiatami fasoli!

Miód to jedno z pierwszych naturalnych lekarstw, po które sięgały już nasze babcie. Jest bogaty w cenne, prozdrowotne substancje, które pomagają walczyć z wieloma dolegliwościami. Aby zachować jego dobroczynne właściwości, trzeba jednak pamiętać, by trzymać go z dala od wysokich temperatur i nie podgrzewać powyżej 60 st. C. Najlepszy jest w naturalnej postaci, ewentualnie rozpuszczony w letniej wodzie. Taka mikstura świetnie sprawdzi się przy schorzeniach układu oddechowego i przeziębieniu.

Wielbicieli słodkiego smaku miodu może jednak zaskoczyć jego roztoczańska odmiana – mało słodka, lekko kwaskowata i intensywnie pachnąca kwiatami fasoli. Taki właśnie jest mało jeszcze popularny, ale wyjątkowy, miód fasolowy z Roztocza, który:

  • wzmacnia układ odpornościowy, sprawiając, że organizm jest w stanie lepiej obronić się przed wirusami i bakteriami,
  • wspomaga pracę serca i funkcjonowanie całego układu krwionośnego,
  • ułatwia leczenie grypy i przeziębień,
  • łagodzi schorzenia żołądkowo-jelitowe,
  • przyspiesza namnażanie dobrych bakterii niezbędnych do prawidłowego trawienia.

Do jego produkcji pszczoły wykorzystują nektar przede wszystkim z kwiatów fasoli odmiany  zwanej Piękny Jaś. Miód ten powstaje głównie na Roztoczu (Szczebrzeszyn, Radecznica, Kawęczyn, Sąsiadki, Gorajec, Mokrelipie) i zaliczany jest do tutejszych produktów regionalnych. Jego powstawaniu sprzyja fakt, że Roztocze ma specyficzny klimat:  jest jednym z najmniej zachmurzonych i najlepiej nasłonecznionych w okresie letnim obszarów Polski, dzięki czemu warunki klimatyczne doskonale nadają się do uprawy fasoli.

Jeśli ktoś nie słyszał jeszcze o miodzie fasolowym, czas na przetestowanie jego właściwości. Może się okazać, że to prawdziwa perełka!

miód

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...