18 czerwca 2020

Miód z Roztocza… fasolowy!

Smakoszy miodu nie trzeba przekonywać o jego zaletach: słodki, bogaty w substancje odżywcze, naturalnie zdrowy. Okazuje się jednak, że miód może być też … mało słodki, lekko kwaskowaty i intensywnie pachnieć kwiatami fasoli!

Miód to jedno z pierwszych naturalnych lekarstw, po które sięgały już nasze babcie. Jest bogaty w cenne, prozdrowotne substancje, które pomagają walczyć z wieloma dolegliwościami. Aby zachować jego dobroczynne właściwości, trzeba jednak pamiętać, by trzymać go z dala od wysokich temperatur i nie podgrzewać powyżej 60 st. C. Najlepszy jest w naturalnej postaci, ewentualnie rozpuszczony w letniej wodzie. Taka mikstura świetnie sprawdzi się przy schorzeniach układu oddechowego i przeziębieniu.

Wielbicieli słodkiego smaku miodu może jednak zaskoczyć jego roztoczańska odmiana – mało słodka, lekko kwaskowata i intensywnie pachnąca kwiatami fasoli. Taki właśnie jest mało jeszcze popularny, ale wyjątkowy, miód fasolowy z Roztocza, który:

  • wzmacnia układ odpornościowy, sprawiając, że organizm jest w stanie lepiej obronić się przed wirusami i bakteriami,
  • wspomaga pracę serca i funkcjonowanie całego układu krwionośnego,
  • ułatwia leczenie grypy i przeziębień,
  • łagodzi schorzenia żołądkowo-jelitowe,
  • przyspiesza namnażanie dobrych bakterii niezbędnych do prawidłowego trawienia.

Do jego produkcji pszczoły wykorzystują nektar przede wszystkim z kwiatów fasoli odmiany  zwanej Piękny Jaś. Miód ten powstaje głównie na Roztoczu (Szczebrzeszyn, Radecznica, Kawęczyn, Sąsiadki, Gorajec, Mokrelipie) i zaliczany jest do tutejszych produktów regionalnych. Jego powstawaniu sprzyja fakt, że Roztocze ma specyficzny klimat:  jest jednym z najmniej zachmurzonych i najlepiej nasłonecznionych w okresie letnim obszarów Polski, dzięki czemu warunki klimatyczne doskonale nadają się do uprawy fasoli.

Jeśli ktoś nie słyszał jeszcze o miodzie fasolowym, czas na przetestowanie jego właściwości. Może się okazać, że to prawdziwa perełka!

miód

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...