18 czerwca 2020
Miód z Roztocza… fasolowy!
Smakoszy miodu nie trzeba przekonywać o jego zaletach: słodki, bogaty w substancje odżywcze, naturalnie zdrowy. Okazuje się jednak, że miód może być też … mało słodki, lekko kwaskowaty i intensywnie pachnieć kwiatami fasoli!
Miód to jedno z pierwszych naturalnych lekarstw, po które sięgały już nasze babcie. Jest bogaty w cenne, prozdrowotne substancje, które pomagają walczyć z wieloma dolegliwościami. Aby zachować jego dobroczynne właściwości, trzeba jednak pamiętać, by trzymać go z dala od wysokich temperatur i nie podgrzewać powyżej 60 st. C. Najlepszy jest w naturalnej postaci, ewentualnie rozpuszczony w letniej wodzie. Taka mikstura świetnie sprawdzi się przy schorzeniach układu oddechowego i przeziębieniu.
Wielbicieli słodkiego smaku miodu może jednak zaskoczyć jego roztoczańska odmiana – mało słodka, lekko kwaskowata i intensywnie pachnąca kwiatami fasoli. Taki właśnie jest mało jeszcze popularny, ale wyjątkowy, miód fasolowy z Roztocza, który:
- wzmacnia układ odpornościowy, sprawiając, że organizm jest w stanie lepiej obronić się przed wirusami i bakteriami,
- wspomaga pracę serca i funkcjonowanie całego układu krwionośnego,
- ułatwia leczenie grypy i przeziębień,
- łagodzi schorzenia żołądkowo-jelitowe,
- przyspiesza namnażanie dobrych bakterii niezbędnych do prawidłowego trawienia.
Do jego produkcji pszczoły wykorzystują nektar przede wszystkim z kwiatów fasoli odmiany zwanej Piękny Jaś. Miód ten powstaje głównie na Roztoczu (Szczebrzeszyn, Radecznica, Kawęczyn, Sąsiadki, Gorajec, Mokrelipie) i zaliczany jest do tutejszych produktów regionalnych. Jego powstawaniu sprzyja fakt, że Roztocze ma specyficzny klimat: jest jednym z najmniej zachmurzonych i najlepiej nasłonecznionych w okresie letnim obszarów Polski, dzięki czemu warunki klimatyczne doskonale nadają się do uprawy fasoli.
Jeśli ktoś nie słyszał jeszcze o miodzie fasolowym, czas na przetestowanie jego właściwości. Może się okazać, że to prawdziwa perełka!