2 kwietnia 2021
Mazurek wielkanocny
Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek zadomowił się jednak w polskiej tradycji i stał się wielkanocnym symbolem. Nazwa tego przysmaku wiąże się z określeniem „mazur”, co kiedyś oznaczało osobę z Mazowsza, a to właśnie w tym regionie Polski mazurek od zawsze cieszył się bardzo dużą popularnością.
Mazurek dawniej był nagrodą dla tych, którzy wytrwali w postanowieniach czterdziestodniowego postu. Z jego przygotowywaniem wiązał się cały rytuał. Jednak dziś, mało kto pamięta o tej tradycji. Niezmiennie jednak przykłada się dużą uwagę do dekorowania tego wypieku, który ma nie tylko dobrze smakować, ale również być ozdobą suto zastawionego stołu.
Tradycja świąteczna
Najbardziej typowe mazurki powstają z ciasta kruchego, biszkoptowo-tłuszczowego lub opartego na orzechach. W dawnej kuchni polskiej wytwarzano też mazurki z ciasta makaronikowego i marcepanowego. Zgodnie z tradycją mazurki powinny mieć wysokość do 4 cm. Podstawą jest płat ciasta, który po upieczeniu pokrywany jest masą orzechową lub kajmakową, konfiturami i bogato przyozdabiany bakaliami oraz suszonymi owocami.
Zapracowani i zabiegani mogą przygotować mazurkową wariację bez pieczenia, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Duże płaty waflowe smaruje się masą kajmakową, którą można kupić gotową lub zrobić z tradycyjnego słodzonego mleka skondensowanego. Jeśli chcemy mieć domową masę kajmakową to zamkniętą puszkę mleka wstawiamy do wysokiego garnka, który uzupełniamy wodą tak, aby cała puszka była zanurzona. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 2 h. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na noc do wystygnięcia. Następnego dnia wystudzoną puszkę wyjmujemy z wody, otwieramy i masa kajmakowa jest gotowa. Następnie z wafli i masy kajmakowej tworzymy wielowarstwowy torcik, który z wierzchu smarujemy polewą czekoladową i przyozdabiamy bakaliami oraz suszonymi owocami wg uznania i pomysłowości cukiernika. Domową polewę czekoladową możemy zrobić rozpuszczając tabliczkę czekolady z dodatkiem śmietany kremówki w proporcji 1:1.
Mazurek orzechowy wpisany jest na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Wyroby piekarnicze i cukiernicze” w województwie kujawsko-pomorskim. Na ciasto składa się kruchy, płaski placek w kształcie prostokąta, pokryty warstwą gęstego kremu z orzechów włoskich i udekorowany bakaliami.