30 grudnia 2020

Majonez… puszysta pycha!

Gości na stołach od niepamiętnych czasów. Ma też swoje zasłużone miejsce w polskiej kuchni.

Śmiało można pokusić się o stwierdzenie, że wynalazczyniami majonezu równie dobrze mogły być nasze babki. Do wyrobu tego puszystego sosu w potrzebowały jedynie jajka, oleju, trochę cukru, soli, musztardy, octu lub soku z cytryny. Ponadczasowość  tego produktu polega na tym, że ta prosta receptura nie zmieniła się od zarania majonezowych dziejów.

Dawno, dawno temu…

Istnieje wiele legend o powstaniu tego sosu. Jedna z nich związana jest z miastem Mahón, stolicą Minorki oraz odniesionym tam przez Francuzów zwycięstwem nad siłami brytyjskimi w 1756 roku. Obrońcom obleganego przez Francuzów Mahón pozostały jedynie zapasy jaj i oliwy. W tych okolicznościach ich głównym pożywieniem miały się stać jaja na twardo, przyprawiane sosem sporządzonym z mieszaniny tych dwóch produktów. Gdy Francuzi zdobyli miasto, zastali na stołach właśnie taką potrawę, w której również zasmakowali, a później ją upowszechnili.

Nie tak dawno temu

Przyjmuje się, że pierwszy mający historyczne znaczenie przypadek wyrobu gotowego majonezu, przeznaczonego na sprzedaż, miał miejsce w 1905 roku w Nowym Jorku w sklepie delikatesowym założonym przez niemieckiego imigranta. Sprzedawał on majonez wyrabiany przez swoją żonę, produkowany w dwóch odmianach i pakowany w drewniane korytka stosowane do ważenia masła. W Polsce po raz pierwszy na skalę przemysłową produkcję majonezu rozpoczęto w 1959 roku, w obecnym województwie świętokrzyskim. Na podstawie tutejszego składu i receptury została oparta obecnie obowiązująca Polska Norma określająca majonez.

Nazywany kultowym

Współcześnie produkcją gotowych majonezów zajmuje się wiele przedsiębiorstw spożywczych na całym świecie. Wyroby te produkowane są w wielu gatunkach i smakach, a także przedstawiają różną jakość. Ten ze świętokrzyskiego na polskich stołach gości od kilkudziesięciu lat i jest równie znany, co uwielbiany. Ma zdecydowanie najkorzystniejszy i najbardziej zbliżony do domowej wersji skład, cechujący się wyrazistym, lekko kwaskowym smakiem. Pozbawiony jest zbędnych konserwantów i ulepszaczy, co sprawia, że pomimo swojej kaloryczności jest produktem zdrowym. Nie oddaje palmy pierwszeństwa konkurencji, bo z powodzeniem cieszy podniebienia wielu konsumentów nie tylko w kraju, ale na całym świecie.  W Stanach Zjednoczonych najbardziej popularny jest w Chicago. Zajadają się nim również mieszkańcy Australii, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Niemiec, Grecji, Rosji, Słowacji, Kazachstanu, Azerbejdżanu, Turkmenistanu, Rumunii czy Czesi.

Czy majonez to majonez?

W dawniejszej kuchni polskiej, ale również francuskiej, majonezem (fr. mayonnaise) nazywa się też potrawę:

Na zimno z ryby, raków lub mięsa i drobiu, którą podaje się albo jako przekąska w formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w całości, jako danie wykwintne przy proszonych śniadaniach, obiadach i kolacjach, najczęściej z ryb.

Wybiera się wtedy dużą rybę, gotuje się ją w całości w wanience, a ułożywszy na długim półmisku lub na desce serwetą obszytej, smaruje się ją grubo sosem majonezowym i garniruje po wierzchu w najrozmaitszy sposób (za: M. Ochorowicz-Monatową).

majonez

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...