26 maja 2021

„Latawce, dmuchawce, wiatr…”

Maj – na soczystej zieleni młodej trawy żółcą się kwiaty mniszka pospolitego zwanego także mniszkiem lekarskim, lwim lub wilczym zębem oraz pępawą.

Mniszek, ze swoimi bogatymi właściwościami, wykorzystywany jest w całości od korzeni poprzez ziele, liście i kwiatostany. Korzeń mniszka lekarskiego jest cennym źródłem łatwo przyswajalnych soli mineralnych, a w szczególności potasu.

Liście mniszka zawierają naturalne przeciwutleniacze. Są bogate w flawonoidy, fenolokwasy i karotenoidy, a także magnez, krzem, potas oraz witaminy: C i B.

Ziołowa moc

Kwiaty mniszka lekarskiego wykorzystuje się przy leczeniu bólu gardła i schorzeń jamy ustnej. Stosowany zewnętrznie działa regenerująco na skórę, przyspieszając gojenie się ran i stanów zapalnych.

Mniszek lekarski obfituje w sole mineralne oraz witaminy, dlatego też wykorzystywany jest przy leczeniu anemii. Doskonale oczyszcza organizm ze złogów i toksyn, a także wspiera układ odpornościowy. Dzięki zawartemu w nim interferonowi pobudza organizm do walki z wirusami
i bakteriami. Obniża też poziom cukru we krwi.

Kwiaty mniszka produkują duże ilości nektaru dla pszczół. Dzięki temu nie tylko wpływa korzystnie na rozwój innych roślin w ogrodzie, ale też jest źródłem jednego ze zdrowszych miodów wzmacniającego odporność, obniżającego cholesterol, wspomagającego leczenie miażdżycy i ułatwiającego procesy trawienne.

Najpopularniejszym przetworem, który możemy sami przygotować z mniszka jest syrop, inaczej zwany miodem majowym lub „miodkiem”. Jest on łatwy do wykonania, zdrowy i pyszny.

Składniki na jedną porcję:
400 dobrze rozwiniętych kwiatów mniszka – same główki
1 cytryna
1 litr wody
1 kg cukru

Kwiaty mniszka zbieramy w suche i słoneczne dni. Po zerwaniu rozkładamy je na papierze – gazetach lub ręcznikach papierowych, aby pozbyć się owadów. Po około pół godziny kwiaty wkładamy do obszernego garnka. Zalewamy wrzącą wodą, lekko ugniatamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną na plastry. Całość mieszamy, lekko ugniatamy i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy na co najmniej 12 godzin lub na noc. Wystudzony napar odcedzamy przez gazę i do wywaru dodajemy cukier. Mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorący syrop przelewamy do dobrze umytych, wyparzonych i osuszonych słoiczków. Zakręcamy. Jeszcze gorące słoiki zawijamy w koc na 2-3 godziny. Następnie wyjmujemy z koca, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Odwracamy je dopiero wtedy, gdy będą zupełnie zimne.

Tak przygotowany syrop możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu przez kilka miesięcy, a nawet lat.
Syrop z mniszka świetnie smakuje jako dodatek do herbaty, a latem wymieszany z chłodną wodą, cytrusami i kostkami lodu będzie pyszną lemoniadą.

Pamiętajmy, że młode listki mniszka możemy wykorzystywać jako dodatek do sałatek. Mniszka możemy spożywać na surowo, po ugotowaniu, usmażeniu, w postaci soku czy też w formie naparów. Do użytku zewnętrznego można stosować go w postaci okładów, kompresów oraz jako dodatek do kąpieli.

Przeciwwskazaniem do stosowania mniszka lekarskiego są choroby nerek, niedrożność i kamica dróg żółciowych, a także ropniak pęcherzyka żółciowego. Osoby z chorobą wrzodową i nadkwasotą również nie powinny go stosować.

Może Cię zainteresować także:

17 maja 2022

Czy na Górnym Śląsku rosną… palmy?

Przed nami okres wyjazdów bliższych i dalszych. Można w trakcie nich skorzystać z egzotyki. I to wcale nie tej w...

9 maja 2022

Zwyczajna o niezwyczajnych właściwościach

Pokrzywa występuje niemal na całej kuli ziemskiej z wyjątkiem strefy tropikalnej. Rośnie dziko i być może dlatego...

26 kwietnia 2022

Świadome zakupy – sprzeciw wobec wojny

Inwazja Rosji i Białorusi na Ukrainę spotkała się ze zdecydowaną reakcją wielu państw. Reagują również...

14 kwietnia 2022

Wielkanoc na Mazowszu

Nie ulega wątpliwości, iż Wielkanoc na Mazowszu to szereg niezwykłych i pięknych tradycji. Niestety nie wszystkie z...

6 kwietnia 2022

Mrowisko – Wielkanoc na podlaską nutę

Wielkanoc to czas, gdy na naszych stołach po okresie postu pojawiają się słodkie smakołyki. W tych dniach nikt nie...

22 marca 2022

Na tropie polskich produktów

Czy to normalne, że 38-milionowy naród nie dorobił się jeszcze własnej pasty do zębów albo przetworów dla...