26 maja 2021

„Latawce, dmuchawce, wiatr…”

Maj – na soczystej zieleni młodej trawy żółcą się kwiaty mniszka pospolitego zwanego także mniszkiem lekarskim, lwim lub wilczym zębem oraz pępawą.

Mniszek, ze swoimi bogatymi właściwościami, wykorzystywany jest w całości od korzeni poprzez ziele, liście i kwiatostany. Korzeń mniszka lekarskiego jest cennym źródłem łatwo przyswajalnych soli mineralnych, a w szczególności potasu.

Liście mniszka zawierają naturalne przeciwutleniacze. Są bogate w flawonoidy, fenolokwasy i karotenoidy, a także magnez, krzem, potas oraz witaminy: C i B.

Ziołowa moc

Kwiaty mniszka lekarskiego wykorzystuje się przy leczeniu bólu gardła i schorzeń jamy ustnej. Stosowany zewnętrznie działa regenerująco na skórę, przyspieszając gojenie się ran i stanów zapalnych.

Mniszek lekarski obfituje w sole mineralne oraz witaminy, dlatego też wykorzystywany jest przy leczeniu anemii. Doskonale oczyszcza organizm ze złogów i toksyn, a także wspiera układ odpornościowy. Dzięki zawartemu w nim interferonowi pobudza organizm do walki z wirusami
i bakteriami. Obniża też poziom cukru we krwi.

Kwiaty mniszka produkują duże ilości nektaru dla pszczół. Dzięki temu nie tylko wpływa korzystnie na rozwój innych roślin w ogrodzie, ale też jest źródłem jednego ze zdrowszych miodów wzmacniającego odporność, obniżającego cholesterol, wspomagającego leczenie miażdżycy i ułatwiającego procesy trawienne.

Najpopularniejszym przetworem, który możemy sami przygotować z mniszka jest syrop, inaczej zwany miodem majowym lub „miodkiem”. Jest on łatwy do wykonania, zdrowy i pyszny.

Składniki na jedną porcję:
400 dobrze rozwiniętych kwiatów mniszka – same główki
1 cytryna
1 litr wody
1 kg cukru

Kwiaty mniszka zbieramy w suche i słoneczne dni. Po zerwaniu rozkładamy je na papierze – gazetach lub ręcznikach papierowych, aby pozbyć się owadów. Po około pół godziny kwiaty wkładamy do obszernego garnka. Zalewamy wrzącą wodą, lekko ugniatamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną na plastry. Całość mieszamy, lekko ugniatamy i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy na co najmniej 12 godzin lub na noc. Wystudzony napar odcedzamy przez gazę i do wywaru dodajemy cukier. Mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorący syrop przelewamy do dobrze umytych, wyparzonych i osuszonych słoiczków. Zakręcamy. Jeszcze gorące słoiki zawijamy w koc na 2-3 godziny. Następnie wyjmujemy z koca, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Odwracamy je dopiero wtedy, gdy będą zupełnie zimne.

Tak przygotowany syrop możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu przez kilka miesięcy, a nawet lat.
Syrop z mniszka świetnie smakuje jako dodatek do herbaty, a latem wymieszany z chłodną wodą, cytrusami i kostkami lodu będzie pyszną lemoniadą.

Pamiętajmy, że młode listki mniszka możemy wykorzystywać jako dodatek do sałatek. Mniszka możemy spożywać na surowo, po ugotowaniu, usmażeniu, w postaci soku czy też w formie naparów. Do użytku zewnętrznego można stosować go w postaci okładów, kompresów oraz jako dodatek do kąpieli.

Przeciwwskazaniem do stosowania mniszka lekarskiego są choroby nerek, niedrożność i kamica dróg żółciowych, a także ropniak pęcherzyka żółciowego. Osoby z chorobą wrzodową i nadkwasotą również nie powinny go stosować.

Może Cię zainteresować także:

2 lutego 2023

Zapraszamy na wyprawę do Doliny Biebrzy

Z okazji Światowego Dnia Mokradeł zapraszamy Państwa w podróż po zakątkach Polski, z przystankiem w Biebrzańskim...

31 stycznia 2023

Wycieczka z nieMAPĄ

Wycieczka do lasu To świetny plan na spędzenie wolnego czasu, zwłaszcza w ferie. W zaplanowaniu ciekawej leśnej wyprawy...

24 stycznia 2023

Karnawałowe desery

Jajka, mleko, zboże, miód, owoce - to skarby polskiej wsi. Większość deserów opiera się na tych kilku składnikach....

10 stycznia 2023

Mit kodu 590

Chcąc kierować się patriotyzmem zakupowym, musimy zwracać uwagę na liczne pułapki obecne na sklepowych półkach....

5 stycznia 2023

Na karnawał i nie tylko – ciasto maślane

Niby zwykłe ciasteczka przygotowane na szybo, przełożone tym co było pod ręką, a prawie każdy sięga po nie tak...

3 stycznia 2023

Kraków zachwyca o każdej porze roku

Zwiedzając Polskę warto zatrzymać się w Krakowie. To miasto, które zachwyca o każdej porze roku – zawsze ma coś...