26 maja 2021
„Latawce, dmuchawce, wiatr…”
Maj – na soczystej zieleni młodej trawy żółcą się kwiaty mniszka pospolitego zwanego także mniszkiem lekarskim, lwim lub wilczym zębem oraz pępawą.
Mniszek, ze swoimi bogatymi właściwościami, wykorzystywany jest w całości od korzeni poprzez ziele, liście i kwiatostany. Korzeń mniszka lekarskiego jest cennym źródłem łatwo przyswajalnych soli mineralnych, a w szczególności potasu.
Liście mniszka zawierają naturalne przeciwutleniacze. Są bogate w flawonoidy, fenolokwasy i karotenoidy, a także magnez, krzem, potas oraz witaminy: C i B.
Ziołowa moc
Kwiaty mniszka lekarskiego wykorzystuje się przy leczeniu bólu gardła i schorzeń jamy ustnej. Stosowany zewnętrznie działa regenerująco na skórę, przyspieszając gojenie się ran i stanów zapalnych.
Mniszek lekarski obfituje w sole mineralne oraz witaminy, dlatego też wykorzystywany jest przy leczeniu anemii. Doskonale oczyszcza organizm ze złogów i toksyn, a także wspiera układ odpornościowy. Dzięki zawartemu w nim interferonowi pobudza organizm do walki z wirusami
i bakteriami. Obniża też poziom cukru we krwi.
Kwiaty mniszka produkują duże ilości nektaru dla pszczół. Dzięki temu nie tylko wpływa korzystnie na rozwój innych roślin w ogrodzie, ale też jest źródłem jednego ze zdrowszych miodów wzmacniającego odporność, obniżającego cholesterol, wspomagającego leczenie miażdżycy i ułatwiającego procesy trawienne.
Najpopularniejszym przetworem, który możemy sami przygotować z mniszka jest syrop, inaczej zwany miodem majowym lub „miodkiem”. Jest on łatwy do wykonania, zdrowy i pyszny.
Składniki na jedną porcję:
400 dobrze rozwiniętych kwiatów mniszka – same główki
1 cytryna
1 litr wody
1 kg cukru
Kwiaty mniszka zbieramy w suche i słoneczne dni. Po zerwaniu rozkładamy je na papierze – gazetach lub ręcznikach papierowych, aby pozbyć się owadów. Po około pół godziny kwiaty wkładamy do obszernego garnka. Zalewamy wrzącą wodą, lekko ugniatamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną na plastry. Całość mieszamy, lekko ugniatamy i przykrywamy pokrywką. Odstawiamy na co najmniej 12 godzin lub na noc. Wystudzony napar odcedzamy przez gazę i do wywaru dodajemy cukier. Mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorący syrop przelewamy do dobrze umytych, wyparzonych i osuszonych słoiczków. Zakręcamy. Jeszcze gorące słoiki zawijamy w koc na 2-3 godziny. Następnie wyjmujemy z koca, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Odwracamy je dopiero wtedy, gdy będą zupełnie zimne.
Tak przygotowany syrop możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu przez kilka miesięcy, a nawet lat.
Syrop z mniszka świetnie smakuje jako dodatek do herbaty, a latem wymieszany z chłodną wodą, cytrusami i kostkami lodu będzie pyszną lemoniadą.
Pamiętajmy, że młode listki mniszka możemy wykorzystywać jako dodatek do sałatek. Mniszka możemy spożywać na surowo, po ugotowaniu, usmażeniu, w postaci soku czy też w formie naparów. Do użytku zewnętrznego można stosować go w postaci okładów, kompresów oraz jako dodatek do kąpieli.
Przeciwwskazaniem do stosowania mniszka lekarskiego są choroby nerek, niedrożność i kamica dróg żółciowych, a także ropniak pęcherzyka żółciowego. Osoby z chorobą wrzodową i nadkwasotą również nie powinny go stosować.