15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się zmniejszyła, ale nie jest gatunkiem zagrożonym. Jest bardzo popularną rybą w naszym menu.

Śledź bałtycki, zwany też sałaką, jest skarlałą formą śledzia oceanicznego (atlantyckiego). Nieco od niego krótszy i mniej tłusty zasiedla wschodnią część Morza Bałtyckiego.

Śledzie, bogate w witaminy E i D, są naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Niewątpliwą ich zaletą jest również wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka. Są zatem dobrą alternatywą dla mięsa, dlatego śledzie poleca się często sportowcom i osobom aktywnym fizycznie.

Jeśli chcemy mieć pewność co do pochodzenia śledzi, to należy wybierać te z niebieskim certyfikatem MSC. Jest to certyfikat zrównoważonego rybołówstwa, które pomaga chronić ekosystemy morskie. Wybierając produkty z tym oznaczeniem, mamy pewność, że ryby pochodzą z legalnych i pewnych źródeł oraz są prawidłowo oznakowane.

Śledzie zadomowiły się na dobre w naszym jadłospisie. Podawane są na wiele różnych sposobów – smażone, pieczone, wędzone, marynowane i najbardziej znane – śledzie w oleju. Dziś poznamy śledzia bałtyckiego obsmażanego w zalewie octowej.

PrzeŚLEDŹ przepis

Kilogram świeżych śledzi należy umyć w zimnej wodzie, osuszyć, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, po czym wyłożyć na papierowy ręcznik.
Następnie należy zagotować 4-5 szklanek wody z jedną szklanką octu – proporcja zależy od naszych indywidualnych upodobań smakowych. Do zimnej jeszcze wody dodać 2 łyżki cukru, 3 łyżeczki soli, 8 liści laurowych, 8-10 kulek ziela angielskiego, 2 łyżki ziaren gorczycy, 1 łyżeczki czarnego pieprzu w kulkach. Przygotowaną zalewę doprowadzić do wrzenia.
W tym czasie powinniśmy przygotować 3 średniej wielkości cebule, krojąc je w talarki o grubości 3-5 milimetrów. Talarki cebuli wrzucamy na wrzątek i gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Gotową zalewę odstawiamy do ostygnięcia, kontrolując temperaturę – schładzamy ją do 70 stopni.
W naczyniu układamy warstwami – naprzemiennie – cebulę z zalewy oraz śledzie, zaczynając od warstwy cebuli. Na koniec wlewamy wodę z przyprawami. Zamykamy naczynie i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 24 do 48 godzin.

Śledź obsmażany w zalewie octowej jest bardzo popularny na wybrzeżu i Kaszubach.

fot. Alina Chwiejczak

Może Cię zainteresować także:

20 stycznia 2022

Piernik staropolski na karnawał

Piernik to ciasto, które oprócz makowca kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest też świetnym pomysłem na...

18 stycznia 2022

Makrama – sztuka rękodzieła

Jeśli jeszcze nie słyszeliście o pojęciu makramy, które brzmi dosyć enigmatycznie to postaramy się Wam wszystko...

13 stycznia 2022

Jakuszyce polską stolicą narciarstwa biegowego

Jakuszyce to dla wielu z nas jedynie odległy punkt na południowo-zachodniej granicy naszego kraju. Jednak dla...

12 stycznia 2022

Polska gęś eksportowa

Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Nie przez przypadek Mikołaj Rej właśnie tego...

5 stycznia 2022

Odpowiedzialni po świętach

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen miłości, spokoju, czasu dla bliskich, ale także prezentów....

22 grudnia 2021

Boże Narodzenie na polskiej wsi

Boże Narodzenie przed laty na terenach wiejskich nazywano Godami, Godnymi Świętami, Świętymi Wieczorami a także...