17 lipca 2020

Kremówka z historią

Z pewnością znacie słodkie i wytrawne przysmaki, które kojarzą się nie tylko z minionymi latami, ale też z miejscami. Wyjątkowe, tradycyjne smaki stają się częścią historii tych miejsc. Tak jest na przykład z kremówkami.

Kremówka z Małopolski, czy też napoleonka, jak nazywa się ją w Warszawie i w Wielkopolsce, to bardzo słodki deser. Zwykle to ciasto francuskie przełożone masą budyniową, śmietankową albo bitą śmietaną. W zależności od tego, jaka to masa, rozróżnia się napoleonki i kremówki. Na koniec posypane cukrem pudrem czy też kakao.

Na myśl o kremówce do głowy przychodzą nam zwykle Wadowice, gdzie Karol Wojtyła zwykł się nimi zajadać z przyjaciółmi. Ciastka sprzedawane w cukierni przy wadowickim rynku były autorskim przepisem Karola Hagenhubera. Podobno cukiernik przemierzał każdy zakątek okolicznych targowisk, by znaleźć najlepsze masło, cukier, jaja czy mąkę. Dlatego właśnie kremówka ze słodkim, domowym budyniem stała się ówczesnym rarytasem pośród mieszkańców Wadowic. Została zapamiętana jako ich wyjątkowa, pozasłowna historia. Niestety, receptura tych wyjątkowych ciastek przepadła wraz z cukiernikiem, który musiał opuścić miasto po II wojnie światowej.

Dziś kremówka, w zależności od regionu Polski, to ciasto z kremowym bądź budyniowym nadzieniem. Innym tradycyjnym polskim ciastem o podobnym smaku jest karpatka. Charakteryzuje się ona słodkim nadzieniem budyniowym lub śmietankowym. Jednak składa się z warstw ciasta parzonego, które karbują się przy pieczeniu i przypominają trójwymiarową mapę gór.

Kremówka jest też znana w innych częściach świata. W Belgii bardzo podobne ciasto nazywane jest miserable, w Holandii – tompouce (od francuskiego imienia i nazwiska Tomcia Palucha), we Francji – millefeuille, a w Wielkiej Brytanii – Napoleon cake.

Może Cię zainteresować także:

21 kwietnia 2021

Mieć oko na sokoła

Oglądanie dzikiej przyrody pasjonuje ludzi od zawsze, jednak bywa niełatwe, wymaga cierpliwości, umiejętności i czasu,...

15 kwietnia 2021

Król Bałtyku na talerzu

Śledź to niekwestionowany król Bałtyku. W latach 90. XX wieku liczebność populacji śledzia znacznie się...

13 kwietnia 2021

Moc książek w czasie pandemii

Chociaż zgodnie z kalendarzem wiosna trwa od kilku tygodni to w powietrzu nie czuć jeszcze jej powiewu. Dodatkowo...

6 kwietnia 2021

Dieta roślinna – zdobądź się na odWEGE

Dieta roślinna zyskuje na popularności. Doceniamy ją coraz chętniej ze względu na jej niezaprzeczalne walory zdrowotne...

2 kwietnia 2021

Mazurek wielkanocny

Mazurek czyli tradycyjne ciasto wielkanocne, wywodzi się prawdopodobnie z kuchni tureckiej z XVII wieku. Mazurek...

31 marca 2021

Zrezygnuj z plastiku – na Wielkanoc wybierz polskie kosze wiklinowe

Święcenie pokarmów podczas Wielkanocy to tradycja znana w Polsce już od wieków. Na świątecznych stołach poza...