28 lipca 2020

Kiszone w roli głównej

Kto z nas nie zna smaku kiszonych ogórków? Przyrządzane przez mamy i babcie często zajmują ważne miejsce w kulinarnych wspomnieniach z dzieciństwa. Dobrze zrobione smakują wybornie. Choć wydają się niepozorne, wzbogacają latem (pyszne małosolne!), a szczególnie jesienią i zimą nasze stoły o cenne witaminy i minerały.

Każda szanująca się gospodyni ma w swojej książce kucharskiej przepis na te smakołyki zamykane latem w beczkach, kamiennych garnkach i słoikach. Czasem są to receptury przechodzące z pokolenia na pokolenie. Jedni dodają do nich świeży koper, gorczycę, inni – pokrojony korzeń chrzanu, a niektórzy kolendrę czy liście winogron. Ilu kucharzy, tyle przepisów.

Ogórki mają wielu zagorzałych wielbicieli, także ze względu na to, że dają duże pole manewru dla kulinarnych eksperymentów. Dobrze przyrządzone są w stanie zadowolić podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy. Królują na polskich stołach, ale wielu odwiedzających nasz kraj gości z zagranicy również uznaje je za przysmak. Szczególnie doceniają te mające wyrazisty smak.

Warto wspomnieć również o roli, jaką kiszone ogórki odgrywają na wiejskich stołach weselnych, gdzie doskonale smakują jako zakąska wzbogacająca uroczyste menu.

Wielu smakoszy ceni również sok z ogórków, uznając ten kwaskowaty napój za jeden z elementów zdrowej i jednocześnie pysznej diety.

Ogórki w towarzystwie innych kiszonek są jednym z polskich towarów eksportowych. Nic dziwnego – mamy się czym pochwalić. Zielone ze słoika pysznie smakują między innymi do kanapek, w sałatkach i jako dodatek do obiadu. Jedzmy na zdrowie!

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...