4 sierpnia 2020
Kierpce spod Tatr
Tatry to niezwykle malowniczy region naszego kraju, który co roku przyciąga tłumy turystów spragnionych pięknych widoków, czystego powietrza i smacznego regionalnego jedzenia. Kto nie słyszał o oscypku? Czy znajdzie się chociaż jedna taka osoba?
Poza podhalańskimi przysmakami i aparatami pełnymi zdjęć warto również przywieźć do domu jakąś pamiątkę, która na długo przypominać nam będzie, gdzie spędziliśmy urokliwe wakacje. Większość krzyknie pewnie: ciupaga! A może: kierpce?
Jest to tradycyjne góralskie obuwie wyrabiane ze skóry. W przeszłości powszechnie nosili je także górale na Bałkanach czy w Rumunii. Dawnej były nieodłącznym elementem stroju górali. Dziś to bardziej ozdoba podkreślająca przynależność do danej grupy etnicznej. Pierwotnie kierpce wyrabiane były ze skóry bydlęcej. Zaś na wyjątkowe okazje z bardziej cennej – cielęcej. Nie miały żadnych zdobień, odświętne barwiono jedynie na kolor żółty lub jasnobrunatny. Pierwsze zdobienia, tak jak na przykład metalowe guziczki, zaczęto wprowadzać dopiero w pierwszej połowie XX wieku. Dla kobiet natomiast zaczęto podkuwać niewielki obcas. Ponadto, mniej więcej w latach 60. ubiegłego wieku szyciem kierpców zajęli się profesjonalni kierpcarze. Związane to było z pojawieniem się w Polsce licznych zespołów ludowych pieśni i tańca.
Obecnie tylko wyobraźnia jest przeszkodą, paleta barw jest ogromna, a możliwości zdobień nieograniczone. Często kierpce, aby przyciągać uwagę turystów, barwą i wzorami nawiązują do motywów regionalnych, możemy je nawet znaleźć z obcasem „szpilką”.