4 grudnia 2020

Kęs na zdrowie

„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie” – to powiedzenie powstało nie bez przyczyny, bowiem jabłko jest owocem, który ma wiele właściwości zdrowotnych i jest pełne wartości odżywczych.

Jabłka są bogatym źródłem pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu.  Wychwytuje go w jelitach i umożliwia jego wydalenie, dzięki czemu ten nie osiada na ścianach naczyń krwionośnych. Ponadto pektyny korzystanie wpływają na mikroflorę przewodu pokarmowego, wykazują właściwości detoksykacyjne – usuwają metale ciężkie z organizmu, zapobiegają zaparciom, mogą być pomocne w leczeniu otyłości. Jeden owoc zawiera średnio ok. 50 kcal, a zjedzony w ciągu dnia jako zdrowa przekąska powala na długo oszukać głód. Jabłka zawierają naturalne przeciwutleniacze, które blokują rozwój wolnych rodników, są też bogate w wapń i potas.

Ze skórką czy bez?

Oprócz osobistych preferencji nie bez znaczenia pozostaje fakt, że jabłko zjedzone w całości jest po prostu zdrowsze. Zawartość witaminy C pod skórką jest nawet 2,5 do 6 razy większa niż w miąższu. Znajduje się tam także witamina A oraz K, a także niemal połowa błonnika z całego jabłka. Należy jednak pamiętać, że jabłka, podobnie jak inne owoce i warzywa, przed zjedzeniem trzeba umyć, aby pozbyć się wszelkich pozostałości po środkach ochrony roślin.

Szkodliwych bakterii z powierzchni owoców pozbędziemy się,  myjąc je w wodzie o odczynie kwaśnym, czyli np. z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Z kolei pozostałości pestycydów znikną po umyciu w wodzie o odczynie zasadowym, czyli np. z dodatkiem sody. Na koniec można je dodatkowo wypłukać w czystej wodzie.

Co wyróżnia nasze polskie jabłka?

Te z Kotliny Łąckiej są wyjątkowo soczyste i aromatyczne, z charakterystycznym rumieńcem, które dodatkowo nie ciemnieją po obraniu. Nazwa „jabłka łąckie” jest zarezerwowana tylko dla grupy pewnych odmian produkowanych na obszarze gmin Łącko, Podegrodzie, Stary Sącz oraz gminy Łukowica w powiecie limanowskim. Nazwa została wpisana do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w 2010 roku.

Wyrazisty smak i zapach owoce z Kotliny Łąckiej zawdzięczają znacznym wahaniom temperatur pomiędzy nocą a dniem, dobremu ukorzenieniu drzew w odpowiedniej glebie oraz ukształtowaniu terenu. Według przekazów historycznych suszone jabłka z tego terenu już w XII wieku spławiano Dunajcem do Wisły, a dalej do Gdańska i na stoły mieszkańców całej Europy.

Idared, Ligol, Szampion, Lobo, Gala, Jonagold, Golden Delicious, odmian jest mnóstwo. Jedzmy je wszystkie, na zdrowie!

Może Cię zainteresować także:

20 stycznia 2022

Piernik staropolski na karnawał

Piernik to ciasto, które oprócz makowca kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest też świetnym pomysłem na...

18 stycznia 2022

Makrama – sztuka rękodzieła

Jeśli jeszcze nie słyszeliście o pojęciu makramy, które brzmi dosyć enigmatycznie to postaramy się Wam wszystko...

13 stycznia 2022

Jakuszyce polską stolicą narciarstwa biegowego

Jakuszyce to dla wielu z nas jedynie odległy punkt na południowo-zachodniej granicy naszego kraju. Jednak dla...

12 stycznia 2022

Polska gęś eksportowa

Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Nie przez przypadek Mikołaj Rej właśnie tego...

5 stycznia 2022

Odpowiedzialni po świętach

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen miłości, spokoju, czasu dla bliskich, ale także prezentów....

22 grudnia 2021

Boże Narodzenie na polskiej wsi

Boże Narodzenie przed laty na terenach wiejskich nazywano Godami, Godnymi Świętami, Świętymi Wieczorami a także...