4 grudnia 2020

Kęs na zdrowie

„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie” – to powiedzenie powstało nie bez przyczyny, bowiem jabłko jest owocem, który ma wiele właściwości zdrowotnych i jest pełne wartości odżywczych.

Jabłka są bogatym źródłem pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu.  Wychwytuje go w jelitach i umożliwia jego wydalenie, dzięki czemu ten nie osiada na ścianach naczyń krwionośnych. Ponadto pektyny korzystanie wpływają na mikroflorę przewodu pokarmowego, wykazują właściwości detoksykacyjne – usuwają metale ciężkie z organizmu, zapobiegają zaparciom, mogą być pomocne w leczeniu otyłości. Jeden owoc zawiera średnio ok. 50 kcal, a zjedzony w ciągu dnia jako zdrowa przekąska powala na długo oszukać głód. Jabłka zawierają naturalne przeciwutleniacze, które blokują rozwój wolnych rodników, są też bogate w wapń i potas.

Ze skórką czy bez?

Oprócz osobistych preferencji nie bez znaczenia pozostaje fakt, że jabłko zjedzone w całości jest po prostu zdrowsze. Zawartość witaminy C pod skórką jest nawet 2,5 do 6 razy większa niż w miąższu. Znajduje się tam także witamina A oraz K, a także niemal połowa błonnika z całego jabłka. Należy jednak pamiętać, że jabłka, podobnie jak inne owoce i warzywa, przed zjedzeniem trzeba umyć, aby pozbyć się wszelkich pozostałości po środkach ochrony roślin.

Szkodliwych bakterii z powierzchni owoców pozbędziemy się,  myjąc je w wodzie o odczynie kwaśnym, czyli np. z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Z kolei pozostałości pestycydów znikną po umyciu w wodzie o odczynie zasadowym, czyli np. z dodatkiem sody. Na koniec można je dodatkowo wypłukać w czystej wodzie.

Co wyróżnia nasze polskie jabłka?

Te z Kotliny Łąckiej są wyjątkowo soczyste i aromatyczne, z charakterystycznym rumieńcem, które dodatkowo nie ciemnieją po obraniu. Nazwa „jabłka łąckie” jest zarezerwowana tylko dla grupy pewnych odmian produkowanych na obszarze gmin Łącko, Podegrodzie, Stary Sącz oraz gminy Łukowica w powiecie limanowskim. Nazwa została wpisana do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w 2010 roku.

Wyrazisty smak i zapach owoce z Kotliny Łąckiej zawdzięczają znacznym wahaniom temperatur pomiędzy nocą a dniem, dobremu ukorzenieniu drzew w odpowiedniej glebie oraz ukształtowaniu terenu. Według przekazów historycznych suszone jabłka z tego terenu już w XII wieku spławiano Dunajcem do Wisły, a dalej do Gdańska i na stoły mieszkańców całej Europy.

Idared, Ligol, Szampion, Lobo, Gala, Jonagold, Golden Delicious, odmian jest mnóstwo. Jedzmy je wszystkie, na zdrowie!

Może Cię zainteresować także:

4 kwietnia 2024

Polskie produkty nie tylko od święta

Przed nami kolejne wielkie zakupy. Jest w ciągu roku kilka momentów, w których kupujemy większe ilości żywności....

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...