4 grudnia 2020
Kęs na zdrowie
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie” – to powiedzenie powstało nie bez przyczyny, bowiem jabłko jest owocem, który ma wiele właściwości zdrowotnych i jest pełne wartości odżywczych.
Jabłka są bogatym źródłem pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu. Wychwytuje go w jelitach i umożliwia jego wydalenie, dzięki czemu ten nie osiada na ścianach naczyń krwionośnych. Ponadto pektyny korzystanie wpływają na mikroflorę przewodu pokarmowego, wykazują właściwości detoksykacyjne – usuwają metale ciężkie z organizmu, zapobiegają zaparciom, mogą być pomocne w leczeniu otyłości. Jeden owoc zawiera średnio ok. 50 kcal, a zjedzony w ciągu dnia jako zdrowa przekąska powala na długo oszukać głód. Jabłka zawierają naturalne przeciwutleniacze, które blokują rozwój wolnych rodników, są też bogate w wapń i potas.
Ze skórką czy bez?
Oprócz osobistych preferencji nie bez znaczenia pozostaje fakt, że jabłko zjedzone w całości jest po prostu zdrowsze. Zawartość witaminy C pod skórką jest nawet 2,5 do 6 razy większa niż w miąższu. Znajduje się tam także witamina A oraz K, a także niemal połowa błonnika z całego jabłka. Należy jednak pamiętać, że jabłka, podobnie jak inne owoce i warzywa, przed zjedzeniem trzeba umyć, aby pozbyć się wszelkich pozostałości po środkach ochrony roślin.
Szkodliwych bakterii z powierzchni owoców pozbędziemy się, myjąc je w wodzie o odczynie kwaśnym, czyli np. z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego. Z kolei pozostałości pestycydów znikną po umyciu w wodzie o odczynie zasadowym, czyli np. z dodatkiem sody. Na koniec można je dodatkowo wypłukać w czystej wodzie.
Co wyróżnia nasze polskie jabłka?
Te z Kotliny Łąckiej są wyjątkowo soczyste i aromatyczne, z charakterystycznym rumieńcem, które dodatkowo nie ciemnieją po obraniu. Nazwa „jabłka łąckie” jest zarezerwowana tylko dla grupy pewnych odmian produkowanych na obszarze gmin Łącko, Podegrodzie, Stary Sącz oraz gminy Łukowica w powiecie limanowskim. Nazwa została wpisana do rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w 2010 roku.
Wyrazisty smak i zapach owoce z Kotliny Łąckiej zawdzięczają znacznym wahaniom temperatur pomiędzy nocą a dniem, dobremu ukorzenieniu drzew w odpowiedniej glebie oraz ukształtowaniu terenu. Według przekazów historycznych suszone jabłka z tego terenu już w XII wieku spławiano Dunajcem do Wisły, a dalej do Gdańska i na stoły mieszkańców całej Europy.
Idared, Ligol, Szampion, Lobo, Gala, Jonagold, Golden Delicious, odmian jest mnóstwo. Jedzmy je wszystkie, na zdrowie!