31 sierpnia 2020
Jedna z najbardziej pożywnych zup
W polskich książkach kulinarnych znajdziemy wiele ciekawych i nietuzinkowych potraw, które charakteryzują się pożywnością, wyjątkowym smakiem i niewielkim kosztem przygotowania. Jedną z takich potraw jest zalewajka.
Czym jest zalewajka? Od wielu lat mówi się na nią „zupa dla biedaków” i pochodzi z okolic z regionu świętokrzyskiego z XIX wieku, który wówczas był typowo rolnym obszarem i nigdy nie należał do bogatych. Zdobycie mięsa nie było więc łatwe, pracy w polu było za to dużo, dlatego, by zyskać energię niezbędną do działania, powstała zalewajka – zupa na zakwasie z mąki żytniej z ziemniakami i cebulą. Była sycąca i tania i przetrwała do dnia dzisiejszego, oczywiście w trochę zmodyfikowanej, ubogaconej wersji – z kaszą jęczmienną, kiełbasą, czosnkiem i innymi składnikami, ale nadal na tej samej bazie.
To, co ją odróżnia od żuru to fakt, że ziemniaki muszą w niej być obowiązkowo. To zupa ewidentnie dla wszystkich: wegetarian, mięsożerców, lubiących gęste zupy, ale też i tych na diecie. Wszystko zależy od tego, jakie dodatkowe składniki zdecydujemy się dodać. Zalewajka była niekiedy najpożywniejszym posiłkiem dla pracujących na roli, a przy okazji ma wyśmienity smak. Przy okazji wizyty w regionie świętokrzyskim z całą pewnością warto jej spróbować.