9 listopada 2021

Jak wzmocnić się przed zimą

Zdrowa, dobrze zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta jest jednym z kluczowych elementów budowania odporności przed zimą. Szczególnie w czasie wzmożonej zachorowalności istotne jest, by dostarczać organizmowi niezbędnych składników.

W jesiennym jadłospisie powinny zagościć produkty nieprzetworzone, pozbawione konserwantów i barwników, jednocześnie dostępne w każdym ogródku. Proponujemy wzmocnienie na zielono, czyli wykorzystanie liści, które rosną szybko i są dostępne w naszych ogrodach. Jarmuż, natka pietruszki, sałaty oraz te, które latem nasiały się same: roszponka, rukola, masłowa, szpinak. W Polsce o tej porze roku królują jeszcze w ogródkach tych dużych i małych por, kapusta, fasolka, seler naciowy, brokuł, cukinia, koper oraz zioła. Dieta bogata w warzywa sezonowe jest zdrowa, ekologiczna i tania.

Zielona moc

Grupa warzyw zielonych, uważana za jedną z najzdrowszych, posiada wysoką zawartość chlorofilu, który poprawia funkcjonowanie żołądka i wątroby, działa także na perystaltykę jelit. Chlorofil (zielony barwnik) jest antyoksydantem, który uwalnia organizm od wolnych rodników. Zielone warzywa pomagają także oczyścić ciało z metali ciężkich.

Zielony koktajl – przygotowany np. z ogórka gruntowego i natki pietruszki z dodatkiem wody – to nie tylko duża zawartość chlorofilu. Warzywa w nim zawarte posiadają także inne właściwości odżywcze. W tych produktach znajdziemy między innymi: witaminy A, C, B, E, K, magnez, żelazo, potas czy odżywczy błonnik. Każdy z nich jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu. Koktajl można przygotować na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia, która uzupełni naszą dietę.

Pomysłów na wykorzystanie zielonych warzyw w kuchni jest bardzo dużo. Możemy je podpiekać, dusić lub smażyć. Są również doskonałym dodatkiem do jajecznicy, omletów, zapiekanek i tart. Świetnie wzbogacą obiad. Najlepiej kierować się intuicją i komponować własne, zdrowe menu.

Jarmuż w roli głównej

Na szczególną uwagę zasługuje jarmuż ponieważ zapobiega wielu groźnym chorobom. Liście jarmużu są skarbnicą białka, błonnika, witamin – przede wszystkim C i K, a także wapnia i potasu, oraz sulforafanu czyli silnego przeciwutleniacza. Wspomaga on również proces oczyszczania organizmu. Uprawa jarmużu nie jest trudna. Warzywo ma małe wymagania glebowe i jest mrozoodporne. Po przemarznięciu liście jarmużu stają się delikatniejsze i mają lepszy smak, bo tracą goryczkę. Zbiór liści jarmużu trwa całą zimę. Wczesną wiosną z dolnych części łodyg wybijają młode pędy. Ważna wskazówka – aby jarmuż zachował jak najwięcej swoich właściwości, powinien być gotowany około 3-4 minut.

Przepisy godne polecenia

• koktajle z dodatkiem zielonych warzyw łączmy z ulubionymi owocami i nabiałem;
• pesto z jarmużu: 30 g liści jarmużu (ok. 2 szklanek), 1/2 ząbka czosnku, 2 łyżki płatków migdałów, (10 g) 1,5 cm kostka parmezanu, 70 ml oliwy extra vergine, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz. Pesto przechowujemy w słoiku w lodówce;
• jarmuż jako dodatek do obiadu, farsz do naleśników i omletów, baza do jajecznicy, dodatek do kasz – na zimno i na ciepło lub do spożywania jako przekąska: 5 liści świeżego jarmużu, 1 gruszka lub inny owoc, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki słonecznika, sól, pieprz. Ziarna prażymy, jarmuż blanszujemy na patelni polanej oliwą, dodajemy gruszkę i dusimy 2 min. Całość mieszamy;
• jarmuż, szpinak, seler naciowy, cukinię, cebule razem ze szczypiorem pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć chwilę warzywa. Rozbełtać jajka z przyprawami. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać jajkami. Posypać pokruszonym fetą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż masa się zetnie, posypać rukolą;
• pasta z jarmużu: jarmuż blanszujemy, podsmażamy z cebulką, czosnkiem, dodajemy sól pieprz, miód, przetarte pomidory, ulubione zioła. Zamykamy w słoiczki i przechowujemy w lodówce.

Nieodłączną częścią jesiennej diety powinien być również czosnek i cebula – doskonałe środki lecznicze. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin, mikroelementów i enzymów.

Dodatkowo zamieńmy cukier na miód, który ma właściwości przeciwbakteryjne.

Dodając do zielonych liści jajka, jogurty i kefiry dostarczymy organizmowi probiotyki, które są potrzebne dla zachowania prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego oraz neutralizują szczawiany często zawarte w zieleninie.

Natura dostarcza nam wszystko czego potrzebujemy, trzeba tylko chcieć korzystać z jej bogactwa.

fot. Lesław Szuper, PGE

Może Cię zainteresować także:

20 stycznia 2022

Piernik staropolski na karnawał

Piernik to ciasto, które oprócz makowca kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest też świetnym pomysłem na...

18 stycznia 2022

Makrama – sztuka rękodzieła

Jeśli jeszcze nie słyszeliście o pojęciu makramy, które brzmi dosyć enigmatycznie to postaramy się Wam wszystko...

13 stycznia 2022

Jakuszyce polską stolicą narciarstwa biegowego

Jakuszyce to dla wielu z nas jedynie odległy punkt na południowo-zachodniej granicy naszego kraju. Jednak dla...

12 stycznia 2022

Polska gęś eksportowa

Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Nie przez przypadek Mikołaj Rej właśnie tego...

5 stycznia 2022

Odpowiedzialni po świętach

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen miłości, spokoju, czasu dla bliskich, ale także prezentów....

22 grudnia 2021

Boże Narodzenie na polskiej wsi

Boże Narodzenie przed laty na terenach wiejskich nazywano Godami, Godnymi Świętami, Świętymi Wieczorami a także...