9 listopada 2021
Jak wzmocnić się przed zimą
Zdrowa, dobrze zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta jest jednym z kluczowych elementów budowania odporności przed zimą. Szczególnie w czasie wzmożonej zachorowalności istotne jest, by dostarczać organizmowi niezbędnych składników.
W jesiennym jadłospisie powinny zagościć produkty nieprzetworzone, pozbawione konserwantów i barwników, jednocześnie dostępne w każdym ogródku. Proponujemy wzmocnienie na zielono, czyli wykorzystanie liści, które rosną szybko i są dostępne w naszych ogrodach. Jarmuż, natka pietruszki, sałaty oraz te, które latem nasiały się same: roszponka, rukola, masłowa, szpinak. W Polsce o tej porze roku królują jeszcze w ogródkach tych dużych i małych por, kapusta, fasolka, seler naciowy, brokuł, cukinia, koper oraz zioła. Dieta bogata w warzywa sezonowe jest zdrowa, ekologiczna i tania.
Zielona moc
Grupa warzyw zielonych, uważana za jedną z najzdrowszych, posiada wysoką zawartość chlorofilu, który poprawia funkcjonowanie żołądka i wątroby, działa także na perystaltykę jelit. Chlorofil (zielony barwnik) jest antyoksydantem, który uwalnia organizm od wolnych rodników. Zielone warzywa pomagają także oczyścić ciało z metali ciężkich.
Zielony koktajl – przygotowany np. z ogórka gruntowego i natki pietruszki z dodatkiem wody – to nie tylko duża zawartość chlorofilu. Warzywa w nim zawarte posiadają także inne właściwości odżywcze. W tych produktach znajdziemy między innymi: witaminy A, C, B, E, K, magnez, żelazo, potas czy odżywczy błonnik. Każdy z nich jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu. Koktajl można przygotować na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia, która uzupełni naszą dietę.
Pomysłów na wykorzystanie zielonych warzyw w kuchni jest bardzo dużo. Możemy je podpiekać, dusić lub smażyć. Są również doskonałym dodatkiem do jajecznicy, omletów, zapiekanek i tart. Świetnie wzbogacą obiad. Najlepiej kierować się intuicją i komponować własne, zdrowe menu.
Jarmuż w roli głównej
Na szczególną uwagę zasługuje jarmuż ponieważ zapobiega wielu groźnym chorobom. Liście jarmużu są skarbnicą białka, błonnika, witamin – przede wszystkim C i K, a także wapnia i potasu, oraz sulforafanu czyli silnego przeciwutleniacza. Wspomaga on również proces oczyszczania organizmu. Uprawa jarmużu nie jest trudna. Warzywo ma małe wymagania glebowe i jest mrozoodporne. Po przemarznięciu liście jarmużu stają się delikatniejsze i mają lepszy smak, bo tracą goryczkę. Zbiór liści jarmużu trwa całą zimę. Wczesną wiosną z dolnych części łodyg wybijają młode pędy. Ważna wskazówka – aby jarmuż zachował jak najwięcej swoich właściwości, powinien być gotowany około 3-4 minut.
Przepisy godne polecenia
• koktajle z dodatkiem zielonych warzyw łączmy z ulubionymi owocami i nabiałem;
• pesto z jarmużu: 30 g liści jarmużu (ok. 2 szklanek), 1/2 ząbka czosnku, 2 łyżki płatków migdałów, (10 g) 1,5 cm kostka parmezanu, 70 ml oliwy extra vergine, sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz. Pesto przechowujemy w słoiku w lodówce;
• jarmuż jako dodatek do obiadu, farsz do naleśników i omletów, baza do jajecznicy, dodatek do kasz – na zimno i na ciepło lub do spożywania jako przekąska: 5 liści świeżego jarmużu, 1 gruszka lub inny owoc, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki słonecznika, sól, pieprz. Ziarna prażymy, jarmuż blanszujemy na patelni polanej oliwą, dodajemy gruszkę i dusimy 2 min. Całość mieszamy;
• jarmuż, szpinak, seler naciowy, cukinię, cebule razem ze szczypiorem pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć chwilę warzywa. Rozbełtać jajka z przyprawami. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać jajkami. Posypać pokruszonym fetą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż masa się zetnie, posypać rukolą;
• pasta z jarmużu: jarmuż blanszujemy, podsmażamy z cebulką, czosnkiem, dodajemy sól pieprz, miód, przetarte pomidory, ulubione zioła. Zamykamy w słoiczki i przechowujemy w lodówce.
Nieodłączną częścią jesiennej diety powinien być również czosnek i cebula – doskonałe środki lecznicze. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin, mikroelementów i enzymów.
Dodatkowo zamieńmy cukier na miód, który ma właściwości przeciwbakteryjne.
Dodając do zielonych liści jajka, jogurty i kefiry dostarczymy organizmowi probiotyki, które są potrzebne dla zachowania prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego oraz neutralizują szczawiany często zawarte w zieleninie.
Natura dostarcza nam wszystko czego potrzebujemy, trzeba tylko chcieć korzystać z jej bogactwa.
