8 listopada 2022

Dynia – wizytówka jesieni

Z botanicznego punktu widzenia dynia jest owocem, a dokładniej jagodą. Jednak w kulturze zakorzeniła się jako warzywo i pod takim hasłem najlepiej jej szukać na sklepowych półkach. Istnieje wiele różnych odmian dyni, które różnią się od siebie nie tylko rozmiarem i kształtem czy ale przede wszystkim smakiem.

Dynia jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Ameryki. W kulturze indiańskiej stanowiła nie tylko wartościowe źródło pożywienia, ale wykorzystywana była do produkcji przedmiotów codziennego użytku np. mis i naczyń, rzeźb oraz biżuterii. Do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba, a aktualnie uprawiana jest na całym świecie. Doceniona została zarówno za swoje wartości zdrowotne jak i smakowe, dlatego znajduje zastosowanie w kuchniach całego globu. W Azerbejdżanie wywar z jej kwiatów wykorzystywany jest w leczenia trudno gojących się ran. Dla mieszkańców Tybetu stanowi natomiast podstawowy składnik jadłospisu osób zmagających się chorobami układu pokarmowego, wątroby, nerek oraz serca.

Pomarańczowa bomba witaminowa

Dynia wyróżnia się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi, których nie traci po obróbce termicznej. Dostarcza wiele ważnych witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, C, E, K. Dzięki dużej zawartość beta-karotenu, dynia wykazuje działanie przeciwzapalne, chroni przed poważnymi chorobami, w tym nowotworami, a także wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku. Z kolei witaminy E, C oraz A mają poprawiają kondycję naszej skóry, a także opóźniają proces jej starzenia.

Dynia bogata jest również w minerały, w tym potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z dynią powinny zaprzyjaźnić się także osoby będące na diecie, gdyż charakteryzuje się ona niską wartością energetyczną. Surowa dynia posiada zaledwie 26 kcal w 100 g, a ugotowana 20 kcal.

Królestwo dyń – Farmy dyniowe

W ostatnim latach coraz większą popularnością i zainteresowaniem cieszą się tak zwane Pumpkin Patch, czyli farmy dyń. Ich urok doceniono również w naszym kraju. Farmy dyniowe to bowiem idealnym miejscem na rodzinny spacer w prawdziwie jesiennej scenerii.

Jeśli jesteście mieszkańcami kielecczyzny lub planujecie podróż w te okolicy, to koniecznie odwiedźcie farmę dyniową znajdującą się w Kielcach. To właśnie tam uprawia się ponad 50 odmian tej rośliny, nie tylko polskich, ale też japońskich i amerykańskich. Ogród z dyniowymi aranżacjami położony jest u stóp wzniesienia Karczówka, dzięki czemu zapewnia wspaniałe plenery do sesji zdjęciowych z panoramą na miasto. Funkcjonuje tam również sklep, w którym każdy może kupić ekologiczne dynie różnych kolorach, kształtach i strukturach miąższu. W sezonie dostępne są zarówno odmiany jadalne jak i te ozdobne, które idealnie sprawdzą się jako dekoracja naszym domów i ogrodów.

fot. Archiwum Małgorzaty Soboty, PGE EC

Może Cię zainteresować także:

2 lutego 2023

Zapraszamy na wyprawę do Doliny Biebrzy

Z okazji Światowego Dnia Mokradeł zapraszamy Państwa w podróż po zakątkach Polski, z przystankiem w Biebrzańskim...

31 stycznia 2023

Wycieczka z nieMAPĄ

Wycieczka do lasu To świetny plan na spędzenie wolnego czasu, zwłaszcza w ferie. W zaplanowaniu ciekawej leśnej wyprawy...

24 stycznia 2023

Karnawałowe desery

Jajka, mleko, zboże, miód, owoce - to skarby polskiej wsi. Większość deserów opiera się na tych kilku składnikach....

10 stycznia 2023

Mit kodu 590

Chcąc kierować się patriotyzmem zakupowym, musimy zwracać uwagę na liczne pułapki obecne na sklepowych półkach....

5 stycznia 2023

Na karnawał i nie tylko – ciasto maślane

Niby zwykłe ciasteczka przygotowane na szybo, przełożone tym co było pod ręką, a prawie każdy sięga po nie tak...

3 stycznia 2023

Kraków zachwyca o każdej porze roku

Zwiedzając Polskę warto zatrzymać się w Krakowie. To miasto, które zachwyca o każdej porze roku – zawsze ma coś...