8 listopada 2022

Dynia – wizytówka jesieni

Z botanicznego punktu widzenia dynia jest owocem, a dokładniej jagodą. Jednak w kulturze zakorzeniła się jako warzywo i pod takim hasłem najlepiej jej szukać na sklepowych półkach. Istnieje wiele różnych odmian dyni, które różnią się od siebie nie tylko rozmiarem i kształtem czy ale przede wszystkim smakiem.

Dynia jest rośliną jednoroczną pochodzącą z Ameryki. W kulturze indiańskiej stanowiła nie tylko wartościowe źródło pożywienia, ale wykorzystywana była do produkcji przedmiotów codziennego użytku np. mis i naczyń, rzeźb oraz biżuterii. Do Europy trafiła za sprawą Krzysztofa Kolumba, a aktualnie uprawiana jest na całym świecie. Doceniona została zarówno za swoje wartości zdrowotne jak i smakowe, dlatego znajduje zastosowanie w kuchniach całego globu. W Azerbejdżanie wywar z jej kwiatów wykorzystywany jest w leczenia trudno gojących się ran. Dla mieszkańców Tybetu stanowi natomiast podstawowy składnik jadłospisu osób zmagających się chorobami układu pokarmowego, wątroby, nerek oraz serca.

Pomarańczowa bomba witaminowa

Dynia wyróżnia się bardzo dobrymi wartościami odżywczymi, których nie traci po obróbce termicznej. Dostarcza wiele ważnych witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, C, E, K. Dzięki dużej zawartość beta-karotenu, dynia wykazuje działanie przeciwzapalne, chroni przed poważnymi chorobami, w tym nowotworami, a także wpływa korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku. Z kolei witaminy E, C oraz A mają poprawiają kondycję naszej skóry, a także opóźniają proces jej starzenia.

Dynia bogata jest również w minerały, w tym potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z dynią powinny zaprzyjaźnić się także osoby będące na diecie, gdyż charakteryzuje się ona niską wartością energetyczną. Surowa dynia posiada zaledwie 26 kcal w 100 g, a ugotowana 20 kcal.

Królestwo dyń – Farmy dyniowe

W ostatnim latach coraz większą popularnością i zainteresowaniem cieszą się tak zwane Pumpkin Patch, czyli farmy dyń. Ich urok doceniono również w naszym kraju. Farmy dyniowe to bowiem idealnym miejscem na rodzinny spacer w prawdziwie jesiennej scenerii.

Jeśli jesteście mieszkańcami kielecczyzny lub planujecie podróż w te okolicy, to koniecznie odwiedźcie farmę dyniową znajdującą się w Kielcach. To właśnie tam uprawia się ponad 50 odmian tej rośliny, nie tylko polskich, ale też japońskich i amerykańskich. Ogród z dyniowymi aranżacjami położony jest u stóp wzniesienia Karczówka, dzięki czemu zapewnia wspaniałe plenery do sesji zdjęciowych z panoramą na miasto. Funkcjonuje tam również sklep, w którym każdy może kupić ekologiczne dynie różnych kolorach, kształtach i strukturach miąższu. W sezonie dostępne są zarówno odmiany jadalne jak i te ozdobne, które idealnie sprawdzą się jako dekoracja naszym domów i ogrodów.

fot. Archiwum Małgorzaty Soboty, PGE EC

Może Cię zainteresować także:

14 lutego 2024

Ograniczamy plastik w kuchni dla zdrowia i ziemi

Plastik to największe wyzwanie, z jakim przyszło się nam zmierzyć w walce o lepszą planetę. Jest wiele prostych...

8 lutego 2024

Nie taki tłusty czwartek jak go malują

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku kiedy pozwalamy sobie na małe ucztowanie. To jedyny taki czwartek, w którym...

10 stycznia 2024

Biebrzańskie Wiedźmy

Biebrzański Park Narodowy jest największym w Polsce. Jego powierzchnia rozciąga się na niemal 600 km2. Teren Parku to w...

21 grudnia 2023

Święta pachnące chlebem z polskich produktów

Chleb jest uznawany za jedną z 12 potraw wigilijnych. Symbolizuje dostatek i pomyślność, a tych szczególnie oczekujemy...

13 grudnia 2023

Podaruj bliskim polskie prezenty

Święta Bożego Narodzenia to czas miłości, radości i przebaczania, ale także czas refleksji i spotkań w rodzinnym...

5 grudnia 2023

Recepta na zimowy czas – kiełki i młode listki

Grudzień, styczeń i luty to dość trudne miesiące w sezonowym kalendarzu żywieniowym. W naszym klimacie dostępne są...