3 sierpnia 2020
Całuski pszczelowolskie
Całuski to malutkie, okrągłe, miodowe ciasteczka. Skąd wziął się pomysł na tak oryginalną nazwę? Być może to nawiązanie do ich przepysznego, słodkiego smaku, który przywodzi na myśl delikatny pocałunek.
Drugi człon nazwy pochodzi od miejscowości Pszczela Wola. To niewielka osada położona w województwie lubelskim, w której mieszkał twórca ciasteczek, Mieczysław Wojtacki. Był on nauczycielem w Technikum Pszczelarskim, w którym ponad 50 lat temu zrodził się pomysł na ten niezwykły smakołyk.
Kto by pomyślał, że po tylu latach całuski nadal będą cieszyć się tak ogromną popularnością? We wspomnianym technikum do dziś ciasteczka przygotowywane są według pierwotnej receptury. Cały proces przebiega bez użycia maszyn. Ciasteczka układane są na blaszce pokrytej miodem (co może być kolejnym sekretem ich niezwykłego smaku), a formowane są ręcznie. Dodatkowo tak niezwykła metoda pieczenia sprawia, że zachowują one świeżość przez długi czas.
Całuski pszczelowolskie od roku 2012 można znaleźć na Liście Produktów Tradycyjnych. Wiele przepisów na te smakołyki znajduje się w Internecie. Jeżeli jednak tylko nadarzy się wam sposobność, warto zawitać do Pszczelej Woli. Smak całusków przyprawi Was o zawrót głowy. Nie ma co liczyć kalorii! Smak ciastek wzbogacają również niezwykle aromatyczne przyprawy korzenne. Istny raj dla podniebienia.