29 września 2020
Aronia – wyjątkowa polska jagoda
Prozdrowotne właściwości tego owocu są nieocenione, a Polska jest jego największym producentem na świecie.
Cierpki smak świeżych owoców powoduje, że aronia częściej spożywana jest w formie przetworów. Przede wszystkim soków, nektarów, dżemów, win, nalewek oraz suszu. Dzięki zawartym w sobie substancjom aronia zaliczana jest do roślin leczniczych. Ogromny wachlarz korzyści zdrowotnych płynących z jej spożywania jest trudny do wymienienia.
Prozdrowotne właściwości aronii sprawiły, że Amerykanie okrzyknęli ją superjagodą i mają w tym dużo racji. Związki znajdujące się w tym superowocu wiążą wolne rodniki, metale ciężkie, działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antyalergicznie. Aronia cechuje się najwyższą zawartością flawonoidów i antyoksydantów ze wszystkich znanych surowców żywnościowych, dzięki czemu wykazuje właściwości antynowotworowe.
Owoc aronii jest bogaty w barwniki antocyjanowe, zawiera witaminy C, B2, B6, E PP i P (dzięki czemu może wyłapywać metale ciężkie i izotopy radioaktywne), zawiera witaminę E i prowitaminę A, mikroelementy takie jak: rad, molibden, bor, żelazo i jod. Aronia jako jeden z nielicznych owoców polecana jest diabetykom, bo obniża poziom cukru we krwi.
Dużą zaletą aronii jest to, że nie kumuluje takich pierwiastków jak ołów, cyna, kadm, arsen. Nawet w przypadku plantacji zlokalizowanych przy traktach komunikacyjnych w owocach stwierdza się niewielką ilość substancji szkodliwych. Co więcej aronia jako roślina odporna nie wymaga oprysków, więc jej owoce nie zawierają pestycydów.
